Sa kohë duhet t’i mbani ushqimet e ngrira në frigorifer?

Kur ruajmë mishin, peshkun, frutat ose perimet në temperatura ndërmjet -18 dhe -22°C, mikroorganizmat nuk shumohen në to, që do të thotë se produktet mbeten të sigurta për shëndetin tonë. Por a e dini se sa kohë mund ta mbani ushqimin në frigorifer?

I ngrirë nuk do të thotë përgjithmonë

Vlen të kujtohet se ndërsa ngrirja është një nga mënyrat më të mira për të zgjatur freskinë e ushqimit tuaj, ai nuk mund të zgjasë përgjithmonë. Megjithëse ngrirësi me temperaturë të kontrolluar nuk riprodhon mikroorganizma, ka procese të tjera që po ndodhin që ndikojnë në produktet.

Për shembull, uji kristalizohet, kështu që nëse ngrini një produkt për një kohë të gjatë, ai do të bëhet i thatë. Prandaj, respektoni kohën e ruajtjes së treguar në paketimin e ushqimeve të ngrira. Mos e ngrini bukën për më shumë se një muaj ose dy, dhe mishin: maksimumi nga një deri në disa muaj.

Gjithçka varet nga lloji dhe forma në të cilën e ngrijmë (mishi i grirë ngrihet më së miri deri në dy muaj). Mos harroni se produktet që vendosni në frigorifer duhet të jenë të paketuara mirë. Është gjithashtu e rëndësishme të ngrini ushqimin përpara datës së skadencës.

Ne gjithashtu nuk i ngrijmë kurrë produktet dy herë, pasi kjo mund të shkaktojë helmim nga ushqimi.