Borell paralajmëron fazë serioze të dialogut: Nëse njëra palë e bllokon, BE e ndërpret procesin

Zëdhënësi i BE-së, Peter Stano ka shpërndarë një deklaratë të lëshuar nga Përfaqësuesi i Lartë i BE-së, Josep Borrell pas arritjes së marrëveshjes për targat në Bruksel me dy kryenegociatorët nga Kosova dhe Serbia.

Borrell ka konfirmuar që ditëve të ardhshme do të ftohen për të diskutuar për normalizimin e plotë. Ai ka thënë se mund t’i ndërpres negociatat, nëse palët e bllokojnë procesin.

Në deklaratë thuhet se palët kanë rënë dakor që të shmangin përshkallëzimin e mëtejshëm dhe me urgjencë të përqendrohen te normalizimi i plotë i marrëdhënieve, përmes propozimit të njohur si franko-gjerman, të mbështetur nga BE.

Borrell ka deklaruar se do t’i ftojë palët ditëve në vijim për t’i rinisur diskutime për marrëveshjen përfundimtare.

Deklarata e plotë:

Bruksel, 23 nëntor 2022

Nën fasilitimin e BE-së, palët kanë rënë dakord për masat për të shmangur përshkallëzimin e mëtejshëm dhe plotësisht dhe me urgjencë të përqëndrohen, në propozim për normalizimin e marrëdhënieve, siç është paraqitur këtë shtator nga Lehtësuesi i BE-së dhe i mbështetur nga Franca dhe Gjermania.

Kjo do të thotë se Serbia do të ndalojë lëshimin e targave me emërtimet e qyteteve të Kosovës dhe se Kosova do ta ndërpres çdo veprim të mëtejshëm në lidhje me riregjistrimin e automjeteve.

BE-ja do të sigurohet që çështjet dhe parimet kyçe lidhur me normalizimin do të trajtohen në kontekstin e propozimit. Palët e kuptojnë këtë të gjithë Marrëveshjet e kaluara të Dialogut duhet të zbatohen.

Unë do të ftoj palët në ditët në vijim për të diskutuar hapat e ardhshëm në kuadër të propozimit me qëllim paraqitjen e rezultateve nga Grupi Special për normalizim me Kosovën dhe përditësim në Kapitullin 35 për Serbinë. Në rast pengimi nga secila Palë, Lehtësuesi i BE-së mund ta përfundojë procesin.

Unë dhe Përfaqësuesi Special i BE-së Miroslav Lajéak do vazhdojmë të lehtësojnë procesin e normalizimit të marrëdhëniet dhe përditësimi i Shteteve Anëtare të BE-së dhe partnerët rregullisht për progresin e arritur nga Partitë.