Vuçiq bërtet në konferencë: Çfarë po bëni o njerëz, nuk kam fjetur që 7 ditë

Presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq, përgjegjësinë për situatën aktuale në Kosovë ua ka bartur përfaqësuesve të ish-qeverisë. Ai tha se Kosova është dashur t’i kishte targat e saj në vitin 2011 dhe se kjo ishte rezultat i një marrëveshjeje të nënshkruar nga Borko Stefanoviq atë vit. Ai akuzoi opozitën se “punon kundër vendit të tij” në kohën kur, siç thotë ai, Serbia nuk ka aleatë në Bruksel.

Kreu i shtetit serb gjeti edhe një herë arsyen për të sulmuar opozitën dhe për ta akuzuar për problemet në vend. Ndonëse ka një dekadë që drejton vendin, përgjegjësinë për situatën aktuale në terren pa u lodhur ua kalon përfaqësuesve të ish-qeverisë.

Dhe sigurisht historia për targat i shërbeu Vuçiqit që të paraqitej si “luftëtar i Serbisë”, i cili nuk fle për shkak të shqetësimit të tij të madh për vendin dhe në të njëjtën kohë të etiketojë kundërshtarët e tij politikë si fajtorë për netët e tij pa gjumë , raporton Nova

Presidenti fillimisht sulmoi Rada Trajkoviqin, të cilën e përshkroi si “një grua që dëshiron të jetë zgjedhja e Kurtit, edhe pse ka një për qind të mbështetjes”.

“Ajo dëshiron të ndryshojë Kushtetutën e Kosovës, të legjitimojë Ushtrinë e Kosovës dhe të shfuqizojë gjuhën serbe”. Ata duhet t’i kishin ato targa në 2011. Bëhet fjalë për marrëveshjen e nënshkruar nga Borko Stefanoviq, jo unë, as Daçiqi, jo dikush tjetër. Ne flasim gjatë gjithë kohës për marrëveshjen e vitit 2011. Unë jam i heshtur gjatë gjithë kohës për të shpëtuar diçka që është e pamundur të ruhet dhe diçka që është dhënë në vitin 2011. Siç mund ta shihni, ne kemi sukses në këtë. Ne ia dalim dhe vazhdojmë të luftojmë në një situatë fjalë për fjalë të pamundur. Dhe mbi të gjitha, ju që jeni gjithmonë kundër popullit serb, ju që i kriminalizoni serbët, sidomos në veri, na mbani fjalime patriotike. Nëse gjithçka që ata thanë ishte e vërtetë, imagjinoni – ne arritëm të blinim edhe një vit tjetër”, tha ai.

Vuçiq ka shtuar se ka luftuar për targat KM si simbol i shtetit të Serbisë.

“Dhe jo sepse ka ndonjë vlerë.” Këtë ia dolëm pas 11 vitesh nga nënshkrimi i marrëveshjes, e cila thotë se duhet të jetë një lëshim i vetëm në territorin e krahinës. Dhe tani pyetja ime – nëse gjithçka është ashtu siç thonë ata, dhe çfarë po thua? Pse po dilni kundër popullit tuaj? Çfarë kërkoni t’i bëni të vështirë shtetit gjithmonë dhe në çdo kohë? Dhe çfarë duhet të bëni? Dhe pse e gënjen Ristiqin kur flet për këtë? Çfarë prisnit ju që u morët me qindra mijëra euro autoriteteve shqiptare? Po na mbani akoma fjalime patriotike? Çfarë po bëni o njerëz”, pyeti Vuçiq.

Ai ka thënë se pozita e Serbisë është e vështirë sepse siç thotë ai nuk ka aleatë në Bruksel.

“A e dini sa e vështirë është?” Është kaq e vështirë sa 11 vjet pas budallallëkut qe na lashë, po mundohemi dhe po mundohemi te rregullojmë diçka. A do të na mbani ende leksione dhe predikime? Unë nuk kam fjetur në shtatë ditët e fundit. Nuk pyet kur ka ardhur dikush nga Brukseli, kur ka mbërritur atje, kur është kthyer këtu, ka mbaruar negociatat, me disa, të tjerë, të tjerë… Dhe nëse do të kishim trazira sot, e dini çfarë do të thoni? Se Vuçiq të çon në vitet nëntëdhjetë, luftëra, konflikte e gjithçka tjetër… Kjo lloj hipokrizie e paturpshme, gënjeshtra e pamatur është diçka që vetëm e vështirëson shtetin. Të gjithë po e bëjnë të vështirë për të dhe ata thjesht po shikojnë se si të shtojnë samare shtesë në shpinë. Shkëlqyeshëm, vazhdo kështu”, shtoi ai.