Sllovenia “pezullon Shengenin” dhe rikthen kontrollet kufitare me Kroacinë dhe Hungarinë?

Italia po vendos kontrolle kufitare në kufirin me Slloveninë dhe Sllovenia tani duhet të vendosë të njëjtën masë në kufijtë me Kroacinë dhe Hungarinë.

Kështu bëjnë të ditur mediat sllovene, duke iu referuar burimeve jozyrtare nga qeveria, përcjell Telegrafi.

Sipas informacioneve jozyrtare, qeveria sllovene nesër do të vendosë që Sllovenia të vendosë kontrolle kufitare me Kroacinë dhe Hungarinë dhe për këtë do të informojë Komisionin Evropian.

Arsyet, siç u tha, janë parandalimi i terrorizmit dhe krimit të organizuar dhe ndryshimi i kushteve të sigurisë në Evropë dhe Lindjen e Mesme.

Sipas mediave sllovene, masat duhet të zgjasin të paktën dy muaj.

Siç bëhet e ditur më tej, Italia po prezanton të njëjtat masa për Slloveninë.

Ministri i Brendshëm italian Matteo Piantedosi ka njoftuar ministrin e Brendshëm slloven Boshtjan Poklukar për pezullimin e përkohshëm të Shengenit dhe vendosjen e kontrolleve kufitare.

Sipas deklaratave të tyre, ministrat e Sllovenisë dhe Italisë ranë dakord se rruga e Ballkanit Perëndimor, e cila monitorohet nga afër nga shërbimet e sigurisë sllovene dhe italiane, mund të jetë një korridor tërheqës për radikalizimin e mundshëm.

“Ministri Boshtjan Poklukar theksoi domosdoshmërinë e natyrës së përkohshme dhe proporcionalitetit të kësaj mase. Ai i bëri thirrje kolegut të tij italian Piantedosi që masat të jenë proporcionale dhe miqësore ndaj qytetarëve tanë që të mos prishen lidhjet kulturore, miqësore dhe familjare të njerëzve që jetojnë përgjatë kufirit”, shtoi MPB e Sllovenisë.

Të dy ministrat kanë rënë dakord që së shpejti të takohen drejtorët e policisë dhe të merren vesh se si do të zbatohet saktësisht masa dhe më pas masa të njëjta apo të ngjashme të zbatohen në kufirin e Sllovenisë dhe Kroacisë.

Ndërkohë shtojnë mediat rajonale, nga sot edhe Austria ka ndryshuar kontrollin dhe atë në kufirin me Çekinë. Ajo vendosi ta bëjë këtë pasi Gjermania vendosi kontrolle kufitare me Republikën Çeke, Poloninë dhe Zvicrën për shkak të migrimit të paligjshëm. /Telegrafi/