Jozsef Szpisnjak, emërohet zëvendëskomandant i ri i KFOR-it

Në kampin e KFOR-it në Prishtinë sot është bërë ndërrimi i komandës së zëvendëskomandantit të KFOR-it. Gjatë kësaj ceremonie zëvendëskomandanti i deritanishëm, gjenerali italian, Luca Piperni ia dorëzoi detyrën, gjeneralit hungarez, Jozsef Szpisnjak.

Komandanti i KFOR-it në Kosovë, Angelo Michele Ristuccia e ka uruar ish-zëvendëskomandantin tashmë të KFOR-it për punën e mirë që ka bërë gjatë misionit të tij.

Ristuccia tha se përkundër që ka qenë vit sfidues, nën udhëheqjen e gjeneralit italian, Luca Piperni janë bërë hapa dhe përparime që kanë ndihmuar në përmbushjen e mandatit të KFOR-it në Kosovë.

“Ndikimi juaj ishte aq i madh 20 vjet më parë sa NATO ju riktheu për të vazhduar traditën e ekselencës si zëvendëskomandant i KFOR-it. E di që ky vit ka qenë sfidues, por ju keni bërë hapa dhe përparim të jashtëzakonshëm për të ndihmuar në përmbushjen e mandatit tonë dhe për të ofruar asgjë tjetër përveç më të mirës këtu në Kosovë. Më lejoni të nënvizoj disa nga arritjet tuaja që përmirësojnë aftësitë tona si organizatë. Ju drejtuat përpjekjet në bashkëpunimin tonë kolektiv dhe dialogun transparent me Policinë e Kosovës; ju keni qenë në gjendje të zhvilloni programe dhe praktika në të cilat ndihmuan dekonfliktin dhe koordinimin e hapësirës sonë ajrore për Sistemet e Avionëve pa Pilot – UAS; keni krijuar një metodologji dhe sistem në të cilin Ekipet e Monitorimit të Ndërlidhjes – LMT mund të ofrojnë funksionalisht informacion për atmosferat e bazuara në tokë në pamjen strategjike operacionale, dhe keni qenë të dobishëm në ofrimin e mbikëqyrjes dhe udhëheqjes gjatë GOLDEN SABER & FROZEN SABRE”, tha ai.

Komandanti i KFOR-it duke i uruar mirëseardhje zëvendëskomandantit të ri të KFOR-it, Jozsef Szpisjak, i shprehu besimin e tij se do të sjell profesionalizëm dhe integritet.

“Për gjeneral brigade Jozsef Szpisjak, mirë se vini në KFOR. Juve padyshim ju presin përgjegjësi të mëdha. Kam besim të plotë se ju do të sillni profesionalizëm, udhëheqje, integritet dhe një qëndrim të palodhur në këtë rol të ri”, theksoi ai.

Gjenerali italian, Luca Piperni u shpreh se përkundër që ka qenë dëshmitar i shumë ndryshimeve në Kosovës, sipas tij asgjë nuk ka ndryshuar në gatishmërinë e NATO-s për të kontribuar në stabilitetin e Kosovës.

“Kam qenë dëshmitar i shumë ndryshimeve të pabesueshme në Kosovë në këto vite; por asgjë nuk ka ndryshuar në gatishmërinë e NATO-s për të kontribuar në stabilitetin e kësaj zone. Prania e trupave të Aleancës në Kosovë është fija ideale lidhëse gjatë këtyre 23 viteve dhe jam krenar që kam shërbyer këtu si zëvendëskomandant si dhe kam shërbyer njëzet vjet më parë si komandant i ri i kompanisë. Është mjaft e vështirë të përmblidhet një periudhë kaq intensive me pak fjalë. Ka qenë vërtet shumë sfiduese: faza e gjatë përgatitore në Itali, pastaj në Camp Film City, pranim-dorëzimi me paraardhësin tim, të gjitha autoritetet civile dhe ushtarake që kam takuar, rutina e përditshme, anëtarët profesionistë të jashtëzakonshëm të KFOR-it, me të cilët kam punuar. Në një farë mënyre, unë mbajta pozicionin më të mirë në grupin komandues sepse zëvendëskomandanti është ai që viziton të gjitha njësitë për të vlerësuar nivelin e tyre të trajnimit dhe pajtueshmërinë me procedurat e KFOR-it”, u shpreh ai. /KP/