Pse u liruan infermieret që dyshohen se sulmuan të moshuarën në Pejë, ky është aktgjykimi i Supremes

Tri infermieret e dyshuara për rastin e sulmit ndaj të moshuarës në Qendrën “Orenda” në Pejë, do të mbrohen në liri. Vendimin e ka marrë Gjykata Supreme, pas ankesës së avokatit të një prej të dyshuarave. Por, pse u vendos për lirimin e tyre nga paraburgimi? Gazeta Express ju sjell Aktgjykimin e plotë të Supremes.

Gjykata e Supremes ka vendosur që t’ua ndërpresë masën e paraburgimit tri infermiereve të dyshuara për sulmin ndaj një të moshuare në Qendrën për të Moshuar në Pejë “Orenda”.

Këtë vendim, Supremja e ka marrë pas ankesës së avokatit të një prej të dyshuarave për këtë vepër.

Me pranimin e kërkesës për mbrojtje të ligjshmërisë të mbrojtësit të të pandehurës A.R., e sipas detyrës zyrtare edhe për të pandehurat A.P. e R.K., ndryshohen aktvendimi i Gjykatës Themelore në Pejë – Departamenti i Përgjithshëm DP.PP.nr.336/2022 të datës 03.11.2022 dhe aktvendimit të Gjykatës së Apelit të Kosovës – Departamenti i Përgjithshëm PN1DP.nr.1561/2022 të datës 11.11.2022, ashtu që të pandehurave iu ndërpritet masa e paraburgimit dhe të njëjtat lëshohen menjëherë për tu mbrojtur në liri”, thuhet në aktgjykimin e Supremes, që e ka siguruar Gazeta Express.

Vendimin për lirim nga paraburgimi, kjo gjykatë e ka arsyetuar duke thënë se s’ka arsye për të besuar se të pandehurat do të asgjësojnë, fshehin apo ndryshojnë provat e veprës penale.
Sipas Supremes, “nuk qëndron fakti se të pandehura do të mund të ndikojnë tek e dëmtuara apo dëshmitarët, sepse provat gjegjësisht deklaratat e tyre ekzistojnë në shkresat e lëndës.”
“Sipas vlerësimit të Gjykatës Supreme të Kosovës, pretendimet nga kërkesa për mbrojtje të ligjshmërisë janë të bazuara, ngase pas shqyrtimit të shkresave të lëndës dhe kërkesës së mbrojtësit të të pandehurës, kjo gjykatë vlerësoj se aktvendimet e kundërshtuara duhen ndryshuar dhe e pandehura duhet liruar nga masa e paraburgimit, për arsye se këto aktvendime janë të paqëndrueshme, për çka me të drejtë tërheq vërejtjen mbrojtësi në kërkesën e tij. Kjo gjykatë konsideron se nuk qëndron baza ligjore e parashikuar me dispozitat e nenit 187 par.1 nënpar.1.1 e 1.2 pika 1.2.2 të KPPK, sepse siç rezulton nga shkresat e lëndës nuk ka arsye për të besuar se të pandehurat do të asgjësojnë, fshehin apo ndryshojnë provat e veprës penale, nuk qëndron fakti se të pandehura do të mund të ndikojnë tek e dëmtuara apo dëshmitarët, sepse provat gjegjësisht deklaratat e tyre ekzistojnë në shkresat e lëndës”, thuhet tutje në aktgjykim.
Tri infermieret u arrestuan pas publikimit të një videoje në rrjete sociale, ku shiheshin teksa e keqtrajtonin fizikisht një të moshuar, e cila ishte banore e Qendrës “Orenda”.
Njëra e rrahte me shuplaka, tjetra i ndihmonte kohë pas kohe duke ia mbajtur duart, e një tjetër e incizonte gjithë këtë skenë të tmerrshme. Në video, dëgjohen infermierët duke qeshur, derisa e sulmonin të moshuarën.
Pamjet janë bërë virale dhe kanë ngjallur reagime të shumta.
Pas publikimit të videos, të moshuarën e kanë larguar familjarët nga qendra, e infermierët janë arrestuar dhe u është revokuar licenca përkohësisht. Ato dyshohen se kanë kryer veprën penale “sulmi”.