Gjykata i jep dritën e gjelbër krijimit të Superligës Evropiane , UEFA dhe FIFA vepruan në mënyrë të paligjshme

FIFA dhe UEFA kanë vepruar në mënyrë të paligjshme në bllokimin e krijimit të Superligës Evropiane (ESL) në vitin 2021, ka vendosur Gjykata Evropiane e Drejtësisë e Bashkimit Evropian të enjten.

Gjykata ka thënë se të dy organet po abuzonin me pozitën e tyre dominuese në sport. Gjykata i ka dhënë të drejtë projektit të Superligës Evropiane. 

Por Gjykata ka thënë se vendimi nuk do të thotë se një garë si Superliga Evropiane duhet domosdoshmërisht të miratohet.

Liga e propozuar, që përfshin 12 nga klubet më të mëdha të Evropës, duke përfshirë gjashtë skuadra angleze, u rrëzua menjëherë pasi u shpall në prill 2021, duke shkaktuar reagim të gjerë.

Manchester United, Liverpool, Arsenal, Tottenham Hotspur, Chelsea dhe Manchester City u detyruan të tërhiqen mes një reagimi të furishëm nga rivalët, tifozët dhe politikanët.

A22 Sports Management, kompania evropiane e zhvillimit të sporteve që qëndron pas projektit, sfidoi të drejtën e FIFA-s dhe UEFA-s për të bllokuar formimin e ESL-së.

Kompania argumentoi se organet ndërkombëtare dhe evropiane të futbollit kanë monopol të padrejtë dhe dominim tregu në drejtimin e garave të klubeve.

Gjykata Evropiane e Drejtësisë, në Luksemburg, e cila është në fakt gjykata supreme e BE-së, vendosi se rregullat e FIFA-s dhe UEFA-s për miratimin paraprak të garave të klubeve janë në kundërshtim me ligjin e konkurrencës të BE-së.

Vendimi detyrues do t’i referohet gjykatës tregtare të Madridit, e cila gjykon mosmarrëveshjet ligjore të korporatave, ku një gjykatës spanjoll vendosi që ekipet të mos ndëshkohen për përfshirjen e tyre në ESL.

“Ne kemi fituar të drejtën për të konkurruar. Monopoli i UEFA-s ka mbaruar. Futbolli është falas. Klubet tani janë të lira nga kërcënimi i sanksioneve dhe të lira të përcaktojnë të ardhmen e tyre”, ka shkruar A22 në “X”.