Studim: Gjumi në orët e vona e rritë rrezikun e sëmundjeve të zemrës

Një studim i ri shkencor në Mbretërinë e Bashkuar tregon se njerëzit që shkojnë në shtrat herët, veçanërisht midis orës 22:00 dhe 23:00, kanë një rrezik më të ulët të sëmundjeve të zemrës dhe sulmit në zemër ose goditje në tru sesa ata që shkojnë në shtrat vonë ose para orës 22:00 të natës.

Ndërkohë që ka pasur disa studime mbi lidhjen midis kohëzgjatjes së gjumit dhe shëndetit kardiovaskular, marrëdhënia midis kohës së fillimit të gjumit dhe shëndetit të zemrës është studiuar më pak mirë.

Në punën e botuar në Gazetën Evropiane të Zemrës, Shëndeti Dixhital i Shoqatës Evropiane të Kardiologjisë, studiuesit, të udhëhequr nga David Planes nga Universiteti i ExeteR, analizuan të dhënat nga 88,026 njerëz me një moshë mesatare 61 vjeç (43-79 vjeç) .

Zakonet e gjumit u regjistruan për një javë me një pajisje speciale të mbajtur në krahun e pjesëmarrësit dhe pjesëmarrësve iu kërkua gjithashtu të plotësonin pyetësorët mbi të dhënat demografike, mjekësore dhe të stilit të jetesës.

Më pas ata u monitoruan për diagnoza të mundshme të infarktit të miokardit, dështimit të zemrës, sëmundjes kronike ishemike dhe goditjes në tru.

Gjatë gjashtë viteve të ardhshme, 3.6% e njerëzve zhvilluan një problem të tillë.

Probabiliteti ishte më i lartë për ata që flinin pas mesnate dhe më i ulëti për ata që flinin midis orës 10 dhe 11 të darkës.

Krahasuar me ata që shkonin në shtrat midis orës 10 dhe 11 të darkës, ata që shkonin në shtrat pas mesnate kishin një rrezik mesatarisht 25% më të lartë të sëmundjeve kardiovaskulare.

Ndërsa ata që shkonin në shtrat midis orës 11 dhe 12 të darkës me ata që shkonin në shtrat para orës 10 të darkës, kishin një rrezik 12% më të lartë.

Ky rrezik është përgjithësisht më i lartë për gratë sesa për burrat, dhe duket se gratë përfitojnë më shumë nga gjumi midis orës 10 dhe 11 të darkës.