Simptomat e pazakonta të diabetit

Përveç simptomave të njohura – të tilla si etja e vazhdueshme dhe nevoja e shpeshtë për të urinuar – këtu janë simptoma më pak të dukshme që mund të jenë shenja paralajmëruese të diabetit.

Në varësi të llojit të diabetit që keni, mund të duhen diku nga javë në vite që simptomat të zhvillohen. Ndërsa simptomat e diabetit të tipit 1 mund të shfaqen në vetëm disa javë ose muaj, simptomat e diabetit të tipit 2 mund të duhen disa vite për t’u zhvilluar.

Ndërsa simptomat tuaja mund të jenë tipike, të tilla si rritja e etjes dhe urinimit, ka edhe simptoma më të pazakonta të diabetit që mund të keni, si sëmundjet e mishrave të dhëmbëve dhe ndryshimet në dëgjim.

Marrja e një diagnoze sa më shpejt të jetë e mundur do të thotë që ju mund të filloni ta menaxhoni diabetin tuaj më shpejt, duke i reduktuar rreziqet e komplikimeve. Pra, për shkak se simptomat e pazakonta të diabetit mund të jenë shenja paralajmëruese të sëmundjes, është e rëndësishme t’i dini se cilat janë ato.

Simptomat e pazakonta të diabetit

Në kohën e diagnozës, njerëzit mund të kenë simptomat më klasike të diabetit si lodhja, urinimi i shtuar dhe etja dhe uria e tepruar. Por ka disa simptoma të tjera të diabetit që mund të jenë shenja paralajmëruese të gjendjes, por që janë më pak të dukshme.

Periodontiti

Periodontiti është një formë serioze e sëmundjes së mishrave të dhëmbëve ku mishrat e dhëmbëve tërhiqen nga dhëmbi. Kjo mund të bëjë që dhëmbët të lirohen ose të bien.

Periodontiti është dy deri në tri herë më i zakonshëm tek njerëzit me diabet sesa tek ata pa diabet. Sëmundja e mishrave të dhëmbëve nuk është vetëm më e zakonshme, por gjithashtu ka të ngjarë të përparojë më shpejt dhe të jetë më e rëndë në mesin e atyre me diabet.

Marrëdhënia duket të jetë një rrugë e dyanshme: ndërsa diabeti mund ta përkeqësojë periodontitin, periodontiti mund të jetë një faktor rreziku për sheqer të lartë në gjak (hiperglicemia), një faktor përcaktues i diabetit. Në fakt, periodontiti është shoqëruar me nivele më të larta A1C, të cilat ju tregojnë numrin mesatar të sheqerit në gjak gjatë tre muajve të fundit.

Inflamacioni kronik është tipari qendror në përparimin e diabetit dhe sëmundjes periodontale. Njerëzit me diabet dhe periodontitis kanë shënues më të lartë inflamatorë.

Inflamacioni në diabet mund të kontribuojë në arsyen pse kockat që mbështesin dhëmbët tuaj janë shkatërruar. Kjo humbje kockore shënon fazën më të rëndë të periodontitit kur dhëmbët mund të lirohen ose të bien.

Ndryshimet e lëkurës

Disa sëmundje të lëkurës mund të jenë shenja e parë që ju keni diabet.

Një shembull është acanthosis nigricans. Kjo është një njollë prej kadifeje, e errët, shpesh e trashë në lëkurë që zakonisht zhvillohet në rrudhat ose palosjet e lëkurës, të tilla si pjesa e pasme e qafës, sqetulla (ku krahu lidhet me shpatullën) dhe ijë. Këto njolla mund të shfaqen edhe në duar, këmbë, bërryla dhe gjunjë.

Një rritje në nivelet e insulinës mund të shkaktojë acanthosis nigricans. Insulina është një hormon që ndihmon në lëvizjen e glukozës (sheqerit në gjak) në qeliza për energji. Ndonjëherë qelizat i rezistojnë insulinës dhe, si përgjigje, prodhohet më shumë insulinë. Rritja e niveleve të insulinës është një tregues i rezistencës ndaj insulinës, e cila është një pararendëse e prediabetit dhe diabetit të tipit 2.

Infeksionet e shpeshta

Njerëzit me diabet janë në rrezik të shtuar për të zhvilluar infeksione.

Kjo mund të përfshijë infeksione bakteriale si ato rreth thonjve ose ato të gjëndrave të flokëve, si dhe çibane dhe stinët (kur gjëndrat e qepallave janë të infektuara). Baktere të ndryshme mund të shkaktojnë këto infeksione, por më i zakonshmi është stafilokoku (stafilokoku).

Infeksionet fungale gjithashtu mund të jenë më të zakonshme. Më shpesh, këto infeksione shkaktohen nga një kërpudhë e quajtur Candida. Këto infeksione mund të paraqiten si kruarje, kërpudha, infeksion i majave vaginale dhe këmba e atletit.

Infeksionet e shpeshta mund të ndodhin për shkak të një kombinimi të niveleve të larta të sheqerit në gjak duke krijuar një mjedis për rritjen e baktereve dhe dobësimin e përgjigjes imune.

Një nga vendet më të zakonshme të infeksionit në diabet është trakti urinar. Kjo mund të jetë për shkak se diabeti dëmton sistemin imunitar ose sepse diabeti ka prekur nervat në një shkallë ku fshikëza nuk zbrazet më plotësisht.

Ndryshimet në të shikuar

Ndryshime të caktuara në të shikuar mund të jenë një shenjë se sheqeri juaj në gjak është i ngritur. Sheqeri i tepërt mund t’i dëmtojë enët e vogla të syrit dhe të shkaktojë ndryshime në lëngje, duke ndikuar në qartësinë e shikimit.Disa nga ndryshimet më të hershme të shikimit mund të përfshijnë shikim të turbullt ose probleme me leximin ose shikimin e objekteve që janë larg. Nëse nuk adresohen, ndryshimet në të shikuar mund të përkeqësohen dhe mund të shihni pika ose vija të errëta, lundruese.Ndryshimet në të dëgjuarNjerëzit me diabet janë gjithashtu në rrezik të shtuar të humbjes së dëgjimit. Në fakt, diabeti dyfishon rrezikun e humbjes së dëgjimit. Kjo është për shkak të dëmtimit të nervit në veshët tuaj që mund të shkaktojë sheqeri i lartë ose i ulët në gjak.

Sheqeri i lartë i gjakut afatgjatë mund të dëmtojë enët e vogla të gjakut dhe nervat në veshin e brendshëm. Sheqeri i ulët afatgjatë në gjak mund të dëmtojë mënyrën se si sinjalet nervore dërgohen nga veshi i brendshëm në trurin tuaj.

Urinim në shtrat tek fëmijët

Fëmijët që janë në gjendje të flenë gjatë gjithë natës pa aksidente, mund të fillojnë ta lagin krevatin disa herë në javë. Kjo situatë njihet si enureza e natës dhe mund të jetë një shenjë e një gjendjeje themelore si diabeti i tipit 1.

Enureza e natës është në fakt një simptomë tipike e diabetit të tipit 1 tek fëmijët, por një simptomë që prindërit ose kujdestarët mund të mos e lidhin automatikisht me një diagnozë të mundshme të diabetit të tipit 1. Për shkak se fillimi i simptomave të diabetit të tipit 1 tek të rinjtë mund të jetë i papritur dhe, nëse nuk trajtohet menjëherë, të bëhet një urgjencë mjekësore, është një simptomë e rëndësishme që duhet theksuar.

Rritja e urinimit zakonisht shoqërohet me rritje të etjes dhe urisë, si dhe humbje peshe.

Një përmbledhje e shpejtë

Etja e shtuar, uria dhe urinimi janë disa nga simptomat që lidhen më shpesh me diabetin. Por ka shumë simptoma të tjera që dikush me diabet mund t’i përjetojë, të cilat mund të mos i lidhni automatikisht me sëmundjen. Disa nga simptomat më të pazakonta të diabetit përfshijnë sëmundjen e mishrave të dhëmbëve, njolla të errëta të lëkurës dhe një rritje të infeksioneve.

Nëse jeni duke përjetuar ndonjë simptomë të diabetit – veçanërisht nëse jeni në rrezik më të lartë për sëmundjen – vizitoni një ofrues të kujdesit shëndetësor për të kuptuar se çfarë po i shkakton simptomat tuaja. Zbulimi dhe trajtimi i hershëm është i rëndësishëm për përmirësimin e cilësisë së jetës tuaj, reduktimin e rrezikut të komplikimeve dhe zgjatjen ose parandalimin e përparimit të diabetit./Health.com