Ekspozimi i nxehtësisë i lidhur me ndryshimet akute imune

Ekspozimi afatshkurtër ndaj temperaturave të larta të jashtme shoqërohet me një përgjigje inflamatore në rritje dhe reduktim të qelizave që luftojnë infeksionin, tregoi një studim i ri.

Në këtë studim, puna e gjakut nga vullnetarët u ekzaminua për biomarkerët imunitarë dhe gjetjet u krahasuan me të dhënat mjedisore, shkruan Medscape.

“Me rritjen e temperaturave globale, lidhja midis ekspozimit ndaj nxehtësisë dhe një reagimi të dobësuar përkohësisht nga sistemi imunitar është një shqetësim, sepse temperatura dhe lagështia dihet se janë shtytës të rëndësishëm mjedisor të transmetimit të sëmundjeve infektive, të transmetuara nga ajri,” autori kryesor Daniel W. Riggs, PhD., tha në një njoftim për shtyp.

Në këtë studim, edhe ekspozimi ndaj rritjeve relativisht modeste të temperaturës u shoqërua me ndryshime akute në funksionimin e sistemit imunitar të indeksuar nga inflamacioni i shkallës së ulët që njihet si i lidhur me çrregullimet kardiovaskulare, si dhe efektet e mundshme dytësore në aftësinë për të mbrojtur në mënyrë optimale kundër infeksionit.

“Zbulimi i mëtejshëm i efekteve të ekspozimeve akute dhe më të zgjatura të nxehtësisë (valët e nxehtësisë) në sinjalizimin imunitar do të jetë i rëndësishëm duke pasur parasysh implikimet e mundshme shëndetësore përtej zemrës,” tha Wright, dekan i shëndetit publik dhe profesor dhe kryetar i Departamentit të Shëndetit Publik.

Studimi u prezantua në Epidemiologjinë dhe Parandalimin e Shoqatës Amerikane të Zemrës (AHA).