Gjermania, ultimatum Kosovës: Pa Asociacion nuk ka anëtarësim në Këshillin e Evropës

Ka të gjitha mundësitë që Gjermania nuk dëshiron t’i lërë asgjë rastësisë dhe e bën të qartë se pa të asgjë nuk do të mund të kalojë për çështjen e Kosovës.

Këtë ajo ia ka bërë të qartë qeverisë së Kosovës, të cilës i ka thënë në mënyrë të qartë se nëse nuk e formojnë Asociacionin e Komunave me shumicë serbe, mund t’i thonë lamtumirë anëtarësimit në Këshillin e Evropës, shkruan Blick.

Megjithatë, interesimi i Berlinit për Asociacionit nuk është vetëm në këtë qëndrim të qartë të ambasadës gjermane në Prishtinë, por mund të vërehet edhe përmes disa lëvizjeve të tjera, thekson gazeta.

Për shembull, siç zbuloi presidenti serb Aleksandar Vuçiq dy ditë më parë, organizata joqeveritare gjermane “Friedrich Ebert” filloi hartimin e statutit të Asociacionit dhe propozimi se si mund të duket ai erdhi edhe nga Gjermania në fund të tetor të vitit të kaluar. Nuk duhet harruar se një nga autorët e propozimit franko-gjerman për Kosovën është pikërisht Berlini.

Më shumë se kurrë, muajt e fundit, Perëndimi ka qenë i bashkuar në pikëpamjen e tij se Asociacioni, për të cilën u ra dakord me Marrëveshjen e Brukselit 10 vjet më parë, duhet të formohet.

Mesazhi është i qartë, pasojat akoma më shumë

Kjo është përsëritur nga Gjermania në disa raste, dhe më pas para disa ditësh ka pasur një paralajmërim dhe, mund të interpretohet, një kërcënim i hapur ndaj Kosovës.

Kështu, ambasada gjermane në Prishtinë bëri të ditur se “është e vështirë të sigurohet shumica për anëtarësimin e Kosovës në Këshillin e Evropës përderisa autoritetet në Kosovë refuzojnë të formojnë Asociacionin”.

Asociacionit jo vetëm që do të jetë pengesë për Kosovën në arritjen e shumicës së nevojshme për aplikimin për anëtarësim në Këshillin e Evropës, por edhe do të përfaqësojë pengesa serioze në procesin e mëtejshëm të anëtarësimit në BE.

Është gjithashtu interesante se Gjermania, të paktën kështu ishte përshtypja, deri para disa javësh i bëri presion shumë më të madh Beogradit, për gjëra të ndryshme: nga heqja e barrikadave deri te vendosja e sanksioneve kundër Rusisë. Tani, një organizatë joqeveritare nga Berlini po punon për statutin e Asociacionit.

“Jemi të informuar se “Fondacioni Friedrich Ebert”, partia gjermane SPD (partia e kancelarit Scholz), është duke hartuar Statutin e Asociacionit. Një organizatë joqeveritare gjermane flet për kompetencat e Asociacionit nuk është puna juaj, është një ekip drejtues serb që duhet të merret me të. Nuk është puna jote. Kush jeni ju që të merreni me Asociacionin? Çfarë lidhje keni me serbët”, tha presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq, i cili, siç tha edhe vetë, për këtë “u çmend nga inati”.

Dy drejtime me interes gjerman

Analistja e politikës së jashtme Suzana Grubješić vëren se “qeveria gjermane ka treguar një prani dhe interes më të madh në Ballkanin Perëndimor, dyfish: përmes BE-së, dhe veçanërisht për dy zona të krizës, Kosovën dhe Bosnje-Hercegovinën”.

“Beogradi dhe Prishtina morën mesazhe të qarta për atë që pritet prej tyre, që është në radhë të parë progresi në dialog me ndërmjetësimin e BE-së. Nuk është çudi që Gjermania tani po insiston në formimin e Asociacionit, sepse është e qartë se refuzimi dhjetëvjeçar i autoriteteve kosovare e ka çuar dialogun në qorrsokak dhe situatën në veri të Kosovës në prag. konflikti”, thotë ajo për “Blick”.

Siç shton ajo, në mënyrë që rajoni të përparojë, nuk mjafton procesi i Berlinit, por edhe zgjidhja e mosmarrëveshjeve që minojnë stabilitetin dhe ushqejnë frikën se konflikti në Ukrainë mund të përhapet në Ballkanin Perëndimor.

Grubjeshiq shpjegon se përfshirja më e madhe e qeverisë gjermane është më e dukshme përmes planit gjermano-francez, sipas të cilit Beogradi dhe Prishtina duhet të arrijnë një marrëveshje në një periudhë relativisht të shkurtër kohore.

“Këtu buron puna e fondacionit gjerman FES për hartimin e Statutit të Asociacionit edhe pse ekipi menaxhues e ka hartuar statutin në përputhje me Marrëveshjen e Brukselit dhe e ka dërguar në Bruksel në vitin 2018. “Duke prezantuar një tjetër të dërguar special për rajonin, këtë herë për të monitoruar dialogun ndërmjet Beogradit dhe Prishtinës, Jens Pletner, këshilltar i kancelarit, qeveria gjermane e bëri të qartë se sa e rëndësishme është për zgjidhjen e kësaj çështjeje”, thekson ajo.

Si do të jetë Asociacioni?

Mendim i ngjashëm është edhe Sllobodan Zeçeviq , këshilltar shkencor nga Instituti për Studime Evropiane, i cili megjithatë thekson se çështja kryesore është se çfarë Asociacioni do të formohet.

“Në Perëndim padyshim është maturuar vetëdija se Asociacioni duhet të formohet si pjesë e Marrëveshjes së Brukselit. Me faktin se tani shtrohet pyetja nëse Asociacioni do të formohet në përputhje me Marrëveshjen e Brukselit apo do të jenë të mundshme disa improvizime apo interpretime. Problemi është se Marrëveshja e Brukselit tashmë është interpretuar dhe rënë dakord si reflektim i vullnetit të dy palëve”, vlerëson ai për “Blic”.

Siç thotë ai, çdo ndryshim i asaj marrëveshje post festum praktikisht çon në negociata të reja dhe shton se Perëndimi e ka parë që pa formimin e Asociacionit, populli serb nuk mund të mbijetojë.

Kusht për vazhdimin e dialogut

Duke parë të gjitha këto, nuk do të ishte gabim të mendohej se Gjermania është shumë e interesuar që të shkrijë sa më shpejt negociatat ndërmjet Beogradit dhe Prishtinës dhe të bëjë përparim. Këtë e ilustron kryetari i Qendrës për Politikë të Jashtme, Dragan Gjukanoviq , i cili thotë se Gjermania së bashku me Francën kanë bërë propozimin e fundit për një marrëveshje për zgjidhjen e çështjes së Kosovës, e cila ndër të tjera parasheh decentralizimin e Kosovës dhe mbrojtjen e të drejtave të serbëve.

Për këtë, thotë ai, është rënë dakord edhe në vitin 2013 me Marrëveshjen e Brukselit.

“Përveç kësaj, edhe BE-ja edhe SHBA-ja prej muajsh kanë vënë në dukje domosdoshmërinë e formimit të Asociacionit. Pavarësisht, është e vështirë të parashikohen lëvizjet e qeverisë së Kurtit dhe nëse Asociacioni do të krijohet”, thotë Gjukanoviq.

Megjithatë, sipas tij, Asociacioni patjetër do të formohet për të vazhduar dialogun ndërmjet Beogradit dhe Prishtinës.

“Fakti që organizata “Friedrich Ebert” ka njoftuar se ka filluar me hartimin e statutit të ZSO-së nuk do të thotë domosdoshmërisht asgjë. Ai draft mund të ketë vetëm një rol këshillues sepse Marrëveshja e Brukselit përcakton qartë procedurat se kush është përgjegjës për shkrimin e statutit të Asociacionit. Është një ekip drejtues serb”, thotë ai.