Ndërron jetë ish-sekretari i shtetit amerikan

Ish-sekretari amerikan i Shtetit Henry Kissinger ka vdekur. Diplomati i famshëm kishte plot 100 vite jetë. 

Ish-sekretari amerikan i shtetit me anglishten e tij frankoneze ishte një nga mendjet strategjike më të shkëlqyera të shekullit të 20-të. 

Asnjë emigrant gjerman nuk ka arritur aq larg në politikën amerikane sa Kissinger. Heinz Alfred Kissinger lindi më 27 maj 1923 në Fürth në një familje mësuesish hebreje

Në vitin 1938, Kissingers ikën nga persekutimi nazist në SHBA. Si ushtar amerikan, Kissinger u kthye në Gjermani gjatë Luftës së Dytë Botërore dhe, ndër të tjera, ndihmoi në gjurmimin e pasardhësve nazistë.

Koha e tij në ushtrinë amerikane u pasua nga një karrierë e shkëlqyer akademike në Universitetin e Harvardit. Politologu tërhoqi vëmendjen me analizat e tij për strategjinë e mbrojtjes dhe armët bërthamore dhe filloi të këshillonte qeverinë amerikane. 

Kur republikani Richard Nixon u transferua në Shtëpinë e Bardhë si president në vitin 1969, ai e bëri Kissingerin këshilltarin e tij për sigurinë kombëtare dhe, në 1973, sekretarin e shtetit.

.